Bevételezési bizonylat készítés

A bevételezési bizonylat a számlához hasonló felépítésű bizonylat. Ugyanúgy, ahogy a többi bizonylat is, a bevételezési bizonylatban felvett tételek is módosítják a készletet.

A bejövő bevételezési bizonylaton felvett új termékek a lezárás után automatikusan felvételre kerülnek a terméktörzsbe a megadott készlettel.

Ha már létező termék lett bevételezve akkor annak a készlete megnő a bizonylaton felvett mennyiséggel.

A kitöltése hasonlóan történik mint a számla kitöltése, kivéve, hogy néhány mező itt nem elérhető, illetve a szállító és a vevő adatai felcserélődnek mert bevételezés során mi vagyunk a vevők.

Ezen adatokon kívül a többiről részletesebb leírás a számlakészítés résznél található.

Fontos!

A bevételezési bizonylaton rögzített kedvezmény mező csupán informális jellegű, mivel azzal a %-kal a program nem számol.

Ennek az az oka, hogy a bevételezési bizonylat készítése egy konkrét számla alapján történik. Amennyiben a számla kedvezményes nettó árat tartalmaz, akkor a bevételezési bizonylat készítésekor ezt az árat kell felvenni a termék nettó ára mezőbe. Így a termékhez tartozó beszerzési ár a valósággal egyező lesz. Mivel csak 1 beszerzési árat tartunk nyilván 1 termékhez, ezért is fontos, hogy a nettó ár mezőbe a tényleges a beszerzési árat írjuk.