+36 30 916 8888 info@infocentrum.hu

Gyakori kérdések és válaszok

A honlap ezen részén foglaltuk össze a felhasználóink által gyakran feltett kérdéseket és az azokra megfogalmazott válaszokat. Törekedtünk a tömör, egyértelmű fogalmazásra, hogy minél rövidebb idő alatt lehessen választ kapni az egyes kérdésekre. Reméljük sikerült megválaszolni a kérdéseket.

További részletek a Súgóban találhatók


Amennyiben a szolgáltatásainkkal, a programokkal kapcsolatban további kérdése vagy észrevétele van, a következő linkre kattintva felteheti azt:

Kérdés/vélemény írása


Összefoglaló:

Általános kérdések:

Infocentrum Számlázó:

RoadRegister:

***

Általános kérdések:

Mi történik a számlázó és útnyilvántartó program adataival egy Windows-rendszerállapot visszaállítás esetén?

Windows-rendszerállapot visszatöltés esetén a számlázó és útnyilvántartó program adatai felülíródnak azon adatokkal, melyek az állapot elmentésekor voltak aktuálisak, vagyis egy korábbi állapottal. Ez jelenthet adatvesztést olyan esetben, ha a korábbi állapot óta lettek új adatok rögzítve a szoftverben.
Ezért, az esetleges operációs rendszer egy korábbi állapotának visszaállítását megelőzően mindenképpen szükséges teljes adatmentést végezni a programokról. Emellett természetesen a folyamatos, rendszeres biztonsági mentés egyébként is javasolt minden esetben.

***

Infocentrum Számlázó:

Évzárás, új év, új számlatömb nyitás az Infocentrum Számlázó programmal.

Évzárásra nincs szükség, mivel a korábbi évek számlái továbbra is elérhetőek a programmal.
Évnyitáshoz pedig egy új számlatömböt kell nyitni az adott évnek megfelelő végződéssel. Erre a számlázó program az új év első indításakor figyelmeztet is és egyből a megfelelő helyre dob, ha évet akarunk nyitni.
Ha ezt nem tennénk meg, akkor a programon belül a [Beállítások] fül alatt a [Számla] menüpontban lehet megtenni.További részletek a számlatömbökről >>>

***

Hogyan lehet ellenőrizni a számlázó programváltozatot, a verziószámot, illetve az érvényesség lejáratát?

Mindhárom információ a számlázó program névjegyén ellenőrizhető, mely az ablak jobb felső sarkában található (i) gombra kattintva jeleníthető meg. A verziószám és az aktuális változat ki van még írva az ablak fejlécében is, a program neve mellett.

***

Szállító adatainak változása esetén mi a teendő? (Ugyanazon cég/vállalkozás vagy kizárólagos jogutódlás esetén!)

Amennyiben a számlázási név és/vagy az adószám változott, mindenképpen szükséges eljuttatni felénk a régi és új adatokat, mert ezek alapvetően fixek a kulcsban, így annak módosítását igényli a folyamat. Az információt az order@infocentrum.hu, info@infocentrum.hu címek valamelyikére kell küldeni, csatolva a bejegyző végzés digitális másolatát. A módosított kulcsot szintén e-mailben küldjük vissza.

Amennyiben pedig a fenti két adaton kívüli információ változott, a következőképpen lehet azokat módosítani:
– A Beállítások / Bizonylatok menüpont alatti ‘Szállító adatai’ funkció segítségével.
– Illetve új számla kérése után, a szállító neve mező jobb oldalán található kis gombra történő kattintással megjelenő adatlapon.
Természetesen a kulcs cseréjét nem igénylő adatváltozásoknál is szívesen vesszük tájékoztatásukat, hogy rendszereinkben is minden esetben a legfrissebb ügyféladatok legyenek rögzítve.

***

Hogyan lehet frissíteni a számlázó programot?

A számlázó program frissítése interneten keresztül a következő két módon tehető meg:

– Programból: A Beállítások / Internet menüpont alatt található ‘Program frissítése Internetről’ funkció segítségével.
– Programon kívülről: Honlapunkon folyamatosan letölthetőek a legújabb verziók. A letöltött telepítőt futtatva ugyanazt a célkönyvtárat kell megadni, mint ahol a szoftver már fent van a számítógépen, vagyis egy rátelepítést kell végezni a meglévő programmappára.

Természetesen a frissítés megőriz minden adatot és beállítást.

***

Hogyan lehet visszaállítani a számlázó program adatait egy esetleges teljes Windows újratelepítés miatt?

Az adatbázis visszaállítása kétféleképpen is lehetséges:

– Programból: A számlázó szoftver tartalmaz egy ‘Mentés külső állományba (dix)’ funkciót (a Beállítások / Segédfunkciók menüpont alatt található). Ennek segítségével kell készíteni egy exportot tetszőleges biztonságos helyre, tetszőleges néven (.dix kiterjesztéssel).
– Az operációs rendszer cseréje után a számlázó programot is fel kell telepíteni. Az aktuális verzió honlapunkról letölthető.
– A telepítést követően egy regisztráció is szükséges, a legutóbb megadott kulcs segítségével.
– Regisztráció után a ‘Visszatöltés külső állományból (dix)’ (ugyanott található a programban, mint az export) funkcióval az előzőleg létrehozott export-állományból vissza lehet állítani a korábbi adatbázist és beállításokat.
– Fontos, hogy amennyiben az adatbázis mentés egy régebbi számlázó szoftverből készült, akkor az importálást a ‘Régi adatbázis importálása’ funkció segítségével lehet elvégezni!

– Programon kívülről: A merevlemezen azt a teljes könyvtárat, ahová a program telepítve lett (alapértelmezetten: C:\InfoCentrum\DigitalInvoice) ki kell kimásolni biztonságos helyre (pl.: hordozható meghajtóra).
– Az operációs rendszer cseréje után az előzőleg kimentett teljes programmappát vissza kell másolni a merevlemezre.
– Ezt követően le kell tölteni honlapunkról a legújabb verzió telepítőjét, melyet futtatva ugyanazt a célkönyvtárat kell megadni, mint ahova a szoftver vissza lett másolva, vagyis egy rátelepítést kell végezni a meglévő programmappára.

Fontos, hogy az aktuális verzió természetesen érvényes regisztrációs kulcsot igényel, így amennyiben lejárt a kulcs szoftverkövetési ideje, frissítést kell rendelni honlapunkon!

***

Hogyan lehet a meglévő számlázó programot áttelepíteni egy másik számítógépre, úgy, hogy az addig felvitt adatok megmaradjanak?

Ha lementettük a régi gépről a teljes számlázót

– A merevlemezen azt a teljes könyvtárat, ahová a program telepítve lett (alapértelmezetten: C:\InfoCentrum\DigitalInvoice) ki kell kimásolni valamilyen adathordozóra.
– Ezt a teljes mappát kell átmásolni az új számítógépre. Fontos, hogy ez ne a Program Files, Users, stb. mappa alá történjen!
– Ezt követően le kell tölteni honlapunkról a legújabb verzió telepítőjét, melyet futtatva ugyanazt a célkönyvtárat kell megadni, mint ahova a szoftver át lett másolva, vagyis egy rátelepítést kell végezni a meglévő programmappára.

Ha csak adatbázis mentéssel rendelkezünk

– A számlázó szoftver tartalmaz egy ‘Mentés külső állományba (dix)’ funkciót (a Beállítások / Segédfunkciók menüpont alatt található). Ennek segítségével kell készíteni egy exportot valamilyen adathordozóra, tetszőleges néven (.dix kiterjesztéssel).
– Az új számítógépen is fel kell telepíteni a számlázó programot. Az aktuális verzió honlapunkról letölthető.
– A telepítést követően egy regisztráció is szükséges, a legutóbb megadott kulcs segítségével.
– Regisztráció után a ‘Visszatöltés külső állományból (dix)’ (ugyanott található a programban, mint az export) funkcióval az előzőleg létrehozott export-állományból vissza lehet állítani a korábbi adatbázist és beállításokat.
– Fontos, hogy amennyiben az adatbázis mentés egy régebbi számlázó szoftverből készült, akkor az importálást a ‘Régi adatbázis importálása’ funkció segítségével lehet elvégezni!

Fontos, hogy az aktuális verzió természetesen érvényes regisztrációs kulcsot igényel, így amennyiben lejárt a kulcs szoftverkövetési ideje, frissítést kell rendelni honlapunkon!

***

Hogyan lehet biztonsági mentést készíteni a számlázó program adatairól?

A legbiztosabb módszer, ha rendszeres időközönként a teljes DigitalInvoice programmappáról készül mentés. Ezeket a másolatokat a számlázó szoftvert tartalmazó meghajtótól független adathordozóra érdemes végezni.

A számlázó szoftver emellett tartalmaz egy archiválás funkciót, mely az aktuális adatbázisról és beállításokról képes mentést készíteni, akár minden bezárás alkalmával, automatikusan.
Ezt a funkciót a Beállítások / Segédfunkciók menüpont alatt érhetjük el. Az alapértelmezett mentési útvonal a C:\InfoCentrum\DigitalInvoice\GDBDatabase\Archive

Található még a programban egy ‘Mentés külső állományba (dix)’ lehetőség is. Ennek segítségével tetszőleges helyre, tetszőleges néven (.dix kiterjesztéssel) végezhetőek mentések a teljes adatbázisról és a beállításokról.

***

Hogyan lehet felvenni a szállító adataihoz az egyéni vállalkozói igazolványszámot, illetve a cégjegyzékszámot?

A következőképpen lehet rögzíteni ezen adatokat a számlázó programban:
– A Beállítások / Bizonylatok menüpont alatti ‘Szállító adatai’ funkció segítségével.
– Illetve új számla kérése után, a szállító neve mező jobb oldalán található kis gombra történő kattintással megjelenő adatlapon.

***

Hogyan lehet közösségi adószámot felvenni?

Amennyiben saját közösségi adószámát venné fel:
– A Beállítások / Bizonylatok menüpont alatti ‘Szállító adatai’ funkció segítségével a ‘Közösségi adószám’ mezőbe kell beírni.
– Illetve új számla kérése után, a szállító neve mező jobb oldalán található kis gombra történő kattintással megjelenő adatlapon a ‘Közösségi adószám’ mezőbe kell beírni.

Amennyiben partnerhez venne fel közösségi adószámot:
– A Vevők menüpont alatt az adott partner adatlapját megnyitva a ‘Közösségi adószám’ mezőbe kell beírni.
– Illetve új számla kérése után, a Vevő neve mező jobb oldalán található kis gombra történő kattintással megjelenő adatlapon a ‘Közösségi adószám’ mezőbe kell beírni.

***

Hogy lehet az árak kerekítését befolyásolni (megjelenítés)?

A számlázó program lehetőséget ad arra hogy a megjelenő árakat, értékeket különböző kívánalmak szerint kerekítve jelenítse meg a nyomtatott bizonylatokon. A Beállítások / Kerekítés menü alatt tetszőleges számú kerekítési séma felvételére van lehetőség.
A létrehozott sémákat ezután a megfelelő számlatömbhöz köthetjük, így az adott számlatömbbe felvett bizonylatok mind a hozzá tartozó kerekítés szerint kerülnek megjelenítésre / nyomtatásra.
Érdemes a használt pénznemeknek külön sémát felvenni, az adott pénznem váltópénzének névértéke figyelembevételével. Pl: Ft-nál egész értékre kerekítés, EUR-nál 2 tizedesre.

További információk itt

***

Lehet-e egy számítógépre több számlázó programot telepíteni?

Igen lehet, csak eltérő elérési útvonalra kell telepíteni a számlázó programokat, tehát más mappákba. A könnyebb beazonosítás érdekében javasolt az újabb telepítéseket megelőzően az asztalon lévő parancsikont is átnevezni, illetve a telepítés során létrehozandó mappát is megkülönböztetően elnevezni. Tekintse meg a telepítés részletes leírását.

***

RoadRegister:

Hogyan lehet ellenőrizni a verziószámot, illetve az érvényesség lejáratát?

Mindkét információ az útnyilvántartó program névjegyén ellenőrizhető, mely az ablak jobb felső sarkában található (i) gombra kattintva jeleníthető meg. A verziószám ki van még írva az ablak fejlécében is, a program neve mellett.

***

Hogyan lehet frissíteni a programot?

A program frissítése interneten keresztül a következő két módon tehető meg:

– Programból: A Beállítások / Internet menüpont alatt található ‘Program frissítése’ funkció segítségével.

– Programon kívülről: Honlapunkon folyamatosan letölthetőek a legújabb verziók. A letöltött telepítőt futtatva ugyanazt a célkönyvtárat kell megadni, mint ahol a szoftver már fent van a számítógépen, vagyis egy rátelepítést kell végezni a meglévő programmappára.

Természetesen a frissítés megőriz minden adatot és beállítást.

***

Hogyan lehet visszaállítani a program adatait egy esetleges teljes Windows újratelepítés miatt?

Az adatbázis visszaállítása kétféleképpen is lehetséges:

– Programból: A szoftver tartalmaz egy ‘Export’ funkciót (a Beállítások / Karbantartás menüpont alatt található). Ennek segítségével kell készíteni egy exportot tetszőleges biztonságos helyre, tetszőleges néven (.rrx kiterjesztéssel). Fontos, hogy az export során mind a négy adatbázis opció be legyen jelölve!
– Az operációs rendszer cseréje után a programot is fel kell telepíteni, de nagyon fontos, hogy ugyanazt a verziót, mint amiből az export készült.
– Elindítás után az ‘Import’ (ugyanott található a programban, mint az export) funkcióval az előzőleg létrehozott export-állományból vissza lehet állítani a korábbi adatbázist.
– Egy regisztráció is szükséges még ezeket követően, a legutóbb megadott kulcs segítségével.
Fontos, hogy amennyiben nem rendelkeznek a szoftver telepítőjének ugyanazon verziójával, akkor mindenképpen az alábbi, programon kívülről történő módszert javasoljuk!

– Programon kívülről: A merevlemezen azt a teljes könyvtárat, ahová a program telepítve lett (alapértelmezetten: C:Program FilesInfoCentrumRoadRegister3) ki kell kimásolni biztonságos helyre.
– Az operációs rendszer cseréje után az előzőleg kimentett teljes programmappát vissza kell másolni a merevlemezre.
– Ezt követően le kell tölteni honlapunkról a legújabb verzió telepítőjét, melyet futtatva ugyanazt a célkönyvtárat kell megadni, mint ahova a szoftver vissza lett másolva, vagyis egy rátelepítést kell végezni a meglévő programmappára.
Fontos, hogy az aktuális verzió természetesen érvényes regisztrációs kulcsot igényel, így amennyiben lejárt a kulcs szoftverkövetési ideje, frissítést kell rendelni honlapunkon!

***

Hogyan lehet a meglévő programot áttelepíteni egy másik számítógépre, úgy, hogy az addig felvitt adatok megmaradjanak?

Az adatok átvitele kétféleképpen is lehetséges:

– Programból: A szoftver tartalmaz egy ‘Export’ funkciót (a Beállítások / Karbantartás menüpont alatt található). Ennek segítségével kell készíteni egy exportot valamilyen adathordozóra, tetszőleges néven (.rrx kiterjesztéssel).
– Az új számítógépen is fel kell telepíteni a programot, de nagyon fontos, hogy ugyanazt a verziót, mint amiből az export készült.
– Elindítás után az ‘Import’ (ugyanott található a programban, mint az export) funkcióval az előzőleg létrehozott export-állományból vissza lehet állítani az adatbázist és beállításokat.
– Egy regisztráció is szükséges még ezeket követően, a legutóbb megadott kulcs segítségével.
Fontos, hogy amennyiben nem rendelkeznek a szoftver telepítőjének ugyanazon verziójával, akkor mindenképpen az alábbi, programon kívülről történő módszert javasoljuk!

– Programon kívülről: A merevlemezen azt a teljes könyvtárat, ahová a program telepítve lett (alapértelmezetten: C:Program FilesInfoCentrumRoadRegister3) ki kell kimásolni valamilyen adathordozóra.
– Ezt a teljes mappát kell átmásolni az új számítógépre. Fontos, hogy ez ne a Program Files, Users, stb. mappa alá történjen!
– Ezt követően le kell tölteni honlapunkról a legújabb verzió telepítőjét, melyet futtatva ugyanazt a célkönyvtárat kell megadni, mint ahova a szoftver át lett másolva, vagyis egy rátelepítést kell végezni a meglévő programmappára.
Fontos, hogy az aktuális verzió természetesen érvényes regisztrációs kulcsot igényel, így amennyiben lejárt a kulcs szoftverkövetési ideje, frissítést kell rendelni honlapunkon!

***

Hogyan lehet biztonsági mentést készíteni a program adatairól?

A legbiztosabb módszer, ha rendszeres időközönként a teljes RoadRegister3 programmappáról készül mentés. Ezeket a másolatokat a szoftvert tartalmazó meghajtótól független adathordozóra érdemes végezni.

A szoftver emellett tartalmaz egy adatbázis archiválása funkciót, mely az aktuális adatbázisról képes mentést készíteni.
Ezt a funkciót a Beállítások / Karbantartás menüpont alatt érhetjük el.

Található még a programban egy ‘Export’ lehetőség is. Ennek segítségével tetszőleges helyre, tetszőleges néven (.rrx kiterjesztéssel) végezhetőek mentések a teljes adatbázisról és a beállításokról.

Ugyanígy az internetről letöltött teljes telepítőket is érdemes lehet archiválni.

***

Hogyan lehet frissíteni a települések közti távolság adatokat?

A program régebbi verziói esetében a távolságokat még online, vagy manuális módszerrel kellett frissíteni. Az aktuális verzióban erre viszont már nincs szükség, a program a Google Térkép integrált felületén keresztül akár háztól-házig számítja a távolságokat.

***

Támogatja-e a program a 2009-től megváltozott formátumú és adattartalmú kiküldetési rendelvény készítését?

Igen, ez a lehetőség az 5.8-as verziótól teljes értékűen elérhető, az ennél kisebb verziók esetén frissítésre van szükség.

Miért fontos ez?

Ez a funkció az új adószabályok miatt az eddigi gyakorlattól eltérően jelentősen felértékelődött. Ugyanis 2009. február 1.-től magánautókra is meg kell fizetni a cégautóadót. Egyetlen lehetőség, arra hogy ezt az adót ne kelljen befizetni az, ha kiküldetési rendelvény is készül az útnyilvántartás mellett, ahol a költségeket a NAV által megadott árakon számolhatjuk el.
Az útnyilvántartó programunk segítségével az alap útnyilvántartásból egyszerűen készíthető kiküldetési rendelvény. Ezért nem szükséges bonyolult rendelvénykitöltőt használni, vagy értelmetlen kézzel töltögetni a nyomtatványokat, ha amúgy is kell útnyilvántartást készíteni.