+36 30 916 8888 info@infocentrum.hu

Online számlázás – online adatszolgáltatás a NAV felé számlázó programokban

A NAV online számlázás, vagyis a számlázó programok online adatszolgáltatásának bevezetése 2018. július 1-től hatályos. Ettől az időponttól minden számlázó programnak képesnek kell lennie arra, hogy a számla kiállítása után azonnal, online lejelentse a számlák adatait. Azok a számlázó programok, melyek erre nem képesek, nem felelnek meg a jogszabályoknak! Biztosítjuk ügyfeleinket, hogy a jogszabályi követelmények változásainak Infocentrum Számlázó programunk minden esetben határidőre megfelel.

2020. július 1-től további változások

A fenti dátumtól kezdődően módosul a 100.000,- Forint áthárított ÁFÁ-hoz kötött lejelentési határ 0,- Forintra. 2020. július 1-et követően minden belföldi adószámmal rendelkező adóalany részére kiállított számláról adatot kell szolgáltatni.
Ezen felül technikailag megváltozik a lejelentés szerkezete (2.0 formátumra).

Az Infocentrum Számlázó aktuális verzióját már felkészítettük mindkét változásra!

Eddigi gyakorlatunknak megfelelően licencel rendelkező ügyfeleink számára az új funkciót tartalmazó számlázó verziót most is teljesen költségmentesen biztosítjuk. Számlázó programunk legfrissebb verziója önmagában megfelel a hatályos jogszabályoknak, ehhez további modul rendelése nem szükséges

KipróbálomMegrendelem További információk

számlázó program letöltés

Mi az Ön teendője, hogy a szabályoknak megfelelően számlázzon?


Számlázóprogram frissítése

Jogszabályi és technikai szempontból fontos, hogy számlázóprogramja mindig az aktuális, legfrissebb verzió legyen. Új verzió meglétekor a program indításkor erre figyelmezteti. A frissítés innen is indítható, illetbe a Beállítások menüben is kezdeményezhető.
Néhány esetben a programfrissítés nem tud minden szükséges állományt cserélni, hibaüzenet keletkezhet. Ilyen esetben megoldás a program teljes telepítőjének letöltése oldalunkról, majd manuális rátelepítése a gépen meglévő számlázó mappára.
[ Fontos, hogy bármelyik megoldást választják, a számlázóprogram ne fusson a művelet alatt. Ügyeljen, hogy egyedi vagy hálózatos program esetén az Önöknél használt megfelelő telepítőt töltsék le! ]

NAV online számla regisztráció indítása

A NAV közzétett egy videót az Online számla regisztrációról, melyet alább megtekinthet:

A NAV regisztráció itt indítható. Ennek lépései oldalukon itt láthatóak.

online számla regisztráció indítása

Ügyfélkapu bejelentkezés

Mindenképpen kell, hogy rendelkezzünk Ügyfélkapu hozzáféréssel a vállalkozásunk számára, mert ennek birtokában lehet majd a NAV online számla rendszerében regisztrálni.

ügyfélkapu bejelentkezés

Adóazonosító megadása és ellenőrzése

A sikeres azonosításhoz meg kell adnia adóazonosítóját.

online számla regisztráció

Ezt követően megtörténik az adózó ellenőrzése, az adószám alapján.

online számla regisztráció

Ha helyesen adjuk meg az adószámunkat, akkor a céges adatainkat nem kell újra megadni. Az már ki lesz töltve a következő oldalon, csak el kell ott fogadni és kész is vagyunk.

Bejelentkezés az online számla rendszerbe

Felhasználónevével és jelszavával jelentkezzen be az online számla rendszerbe.

online számla regisztráció

A bejelentkezést követően kiválasztható a vállalkozás.

online számla regisztráció

Technikai felhasználó felvétele

A regisztrációt és bejelentkezést követően fel kell venni egy Technikai felhasználót a NAV online számla rendszerébe.

online számla regisztráció

Ehhez először a képen látható módon a [Felhasználók] menüpontra kell kattintani, majd az [Új felhasználó] gombra. Ezek után kiválasztható a Technikai felhasználó létrehozása opció.

online számla regisztráció

Technikai felhasználó jelszava

A Technikai felhasználó létrehozásához csak a jelszót kell megadnunk. A jogosultságok beállításánál csak a Számlák kezelése és a Számlák lekérdezése legyen bejelölve.

online számla regisztráció

A beírt jelszót jegyezzük meg, hiszen később szükségünk lesz rá. A felhasználó létrehozását a Mentés gombbal véglegesítsük.

Kulcsok generálása

A Technikai felhasználó sikeres létrehozását követően generálni kell hozzá kulcsokat. Ezt az adatlap alján kell megtenni, a [Kulcsgenerálás] gombot megnyomva.

online számla regisztráció

Adatok kimásolása

A Technikai felhasználó adatait ki kell másolnunk, hogy később azt a számlázóba beilleszthessük.

online számla regisztráció

A már feljegyzett jelszón kívül a képen látható adatokra lesz szükség. Nyissunk egy egyszerű jegyzet-dokumentumot, majd az adatokat egyesével kijelölve a CTRL+C és CTRL+V (másol és beilleszt) segítségével másoljuk ki.

Technikai felhasználó beállítása a számlázóban

Utolsó lépésként a Technikai felhasználó regisztrációjakor kapott és kimásolt adatokat be kell illeszteni a számlázóprogramba. Normál egy gépes számlázó esetén ezt a [Beállítások] / [Alapbeállítások] / [NAV Online Számla] menüpontban teheti meg.

online számla regisztráció az Infocentrum számlázó programba

Fontos, hogy a jelszó mezőbe a Technikai felhasználó regisztrációjánál megadott jelszót kell beírni, nem az Ügyfélkapu jelszavát!
Ha minden sikerült, akkor a következő képet látjuk:

Sikeres online számla regisztráció az Infocentrum számlázó programba

Figyelem! Amennyiben számlázóprogramjába felhasználónév+jelszó párossal jelentkezik (felhasználókezelés) vagy hálózatos verziót használnak, akkor a regisztrációs adatokat a [Beállítások] / [Felhasználók] menüpontban kell megadni minden felhasználónál külön, a felhasználó adatlapját megnyitva az alábbi képen látható módon.

online számla regisztráció többfelhasználós számlázás esetén

A Technikai felhasználóhoz tartozó adatok minden munkatársnál lehetnek azonosak, de akár mindenkihez lehet külön technikai felhasználót is rendelni. A lényeg, hogy senkinél ne maradjon üresen!

Amennyiben az összeköttetés sikertelen, akkor a számlázó minden esetben kiírja annak okát és ennek megfelelően szükséges korrigálni. Érdemes ellenőrizni, hogy jól adtuk-e meg a jelszót (pl. kis nagy betű), jól másoltuk-e ki az adatokat, illetve rendben van-e a hálózati kapcsolatunk. Előfordul az is, hogy a NAV hálózata ideiglenesen leterhelt, ilyenkor célszerű kicsit később újra próbálni.


számlázó program letöltés

Számlázó programunk megfelel a hatályos jogszabályoknak!

   
KipróbálomMegrendelem További információk