Szállítólevél lekérdezések

A számlázó programmal készített lezárt szállítóleveleket lehet megtekinteni ebben a listában.

Különböző szempontok szerint szűrhetjük és rendezhetjük a megjelent szállítóleveleket.Csak azok a szállítólevelek láthatók melyek megfelelnek a megadott szűrőfeltételeknek.

Itt van lehetőségünk a

  • szállítólevelek utólagos nyomtatására, szerkesztésére, törlésére valamint
  • meglévő szállítólevélből új készítésére, és
  • szállítólevélből számla illetve csoportos számla készítésére.

Ha a szállítólevél szigorú számadás alá vont szállítólevél tömbbe készült, akkor a listában ezt a sorszám mögött megjelenő kis ikonnal jelzi a számlázó program. Szállítólevél tömb beállítások funkciónál van lehetőség a tömbök karbantartására. A szigorú számadás alá vont szállítólevél nem törölhető és nem módosítható, csak sztornózására van lehetőség.

Szállítólevél megtekintése

A számlalistához hasonlóan a kiválasztott szállítólevélre, vagy a bal felső sarokban lévő nagyító ikonra kattintva a szállítólevél részleteit tekinthetjük meg(fejléc, tételek).

Szállítólevél lista megtekintése, nyomtatása

A teljes szállítólevél listát ki is tudjuk nyomtatni a nagyító ikon mellett található ‘kartoték’ ikon segítségével.

A gomb megnyomásakor először egy nyomtatási képet tekinthetünk meg, amin a szállítólevél legfontosabb adatai láthatóak, valamint a szállítólevél lista végén összegezve is megkapjuk a szállítólevél lista bruttó értékét.

A lap tetején levő ‘Nyomtatás’ gombbal kinyomtatható a szállítólevél lista, emellett van lehetőség exportálásra és pdf fájl mentésére is.

Szállítólevélhez tartozó funkciók

számlázó program - szállítólevél funkciók

Az alsó sorban lévő gombok segítségével az alábbi funkciók érhetők el:

Számla készítése a kijelölt szállítólevélből

Egy már meglévő szállítólevélből egyetlen gombnyomásra új számlát generál a program.

A képernyőn megjelenő ellenőrző kérdésre adott Igen válasszal a program elkészíti a számlát a szállítólevélből.

számlázó program - szállítólevél másolás ellenörző kérdés

Az így létrejött számla természetesen új számlaszámot és dátum adatokat kap, de a többi adat(vevő, termékek, árak, stb.) meg fognak egyezni a szállítólevél adataival.

A program lehetőséget biztosít arra, hogy bizonylat másolásakor (tehát mikor új számlát/szállítólevelet készítünk egy már meglévőből) a vevő és termék adatokat a törzsadatokból vegye, így ha idő közben változtak a termék vagy a vevő adatai, akkor aktualizáltan fog megjelenni az újonnan készített számlán/szállítólevélen.

Ezt a beállítást a [Beállítások]/[Bizonylatok]/[További beállítások]/[Bizonylatok másolásánál] adatlapon tudjuk elvégezni.

Csoportos számla készítése a kijelölt szállítólevelekből

A listában Insert gombbal tudjuk kijelölni azokat a szállító leveleket, melyekből csoportos számlát szeretnénk készíteni. A jobb egér gombbal megjelenő ablakból válasszuk ki a „Csoportos számlázás” funkciót, vagy a képernyő alján lévő „Cs. szla” gombra kattintsunk. A számlázó program az ellenőrző kérdésre adott igen válasz után a kijelölt szállítólevelekből elkészíti a számlát.

Lehetőségünk van beállítani, hogy csoportos számlázás esetén a tételek összevontan kerüljenek a számlára, valamint egységárankénti csoportosításban.

Ezt a beállítást a [Beállítások]/[Bizonylatok]/[Szállítólevél] adatlapon tudjuk elvégezni a ‘Csoportos számlázásnál a termékek összevonása’ jelölőnégyzet megfelelő bekapcsolásával.

A szállítólevélen az árak opcionálisan megjeleníthetők, illetve eltüntethetőek a [Beállítások] / [Bizonylatok] / [Szállítólevél] funkciók között a ‘Szállítólevél ár’ jelölőnégyzet kikapcsolásával.

Szállítólevél nyomtatása

A szállítólevél a számlához hasonlóan kétnyelvű (tetszőlegesen választott) formában is nyomtatható. Nyomtatáskor megadható az elsődleges nyelv ill. ha kétnyelvű számlát szeretnénk akkor azt itt állíthatjuk be. Kapcsolja be a Kétnyelvű szállítólevél jelölőnégyzetet [X], és válassza kis a másodlagos nyelvet a legördülő listából. A felsorolt 6 nyelv közül választhat: angol, német, olasz, lengyel, szlovák, spanyol.

számlázó program - szállítólevél nyomtatása

A listában a szállítólevelek mellett megjelenik a kis nyomtató ikon, mely jelzi, hogy a szállítólevél már nyomtatásra került.

Szállítólevél sztornózása

A szigorú számadás alá vont szállítólevél sztornózását tudjuk elvégezni a gombra kattintva.

Az „Érvényteleníthető a kijelölt szállítólevél?” ellenőrző kérdésre adott igen válasz esetén a számlázó program elkészíti az érvénytelenítő szállítólevelet. A listában az érvénytelenített és az érvénytelenítő szállító levél dőlt karakterekkel jelenik meg.