+36 30 916 8888 info@infocentrum.hu

Deviza számla készítés

A devizaszámla opció a NAV Online számla 2021-es változásaival összhangban és a felhasználóink visszajelzései alapján átdolgozásra kerül. Egyelőre nem használható bármilyen külföldre történő számlázás esetén.

Amennyiben ez az opció aktív és közösségen belüli adómentes értékesítésről (export) van szó, úgy a program ilyenkor automatikusan KBAET áfakulcsot alkalmaz minden számlán lévő termékre a NAV Online számla lejelentés során, közösségen kívüli értékesítés esetén pedig EAM kódot. Tehát, ha az értékesítés adózási formája ettől különböző, úgy az opció használata helyett manuális áfakulcs megadást javaslunk! Manuálisan az áfakulcs, a pénznem és az esetleges vonatkozó jogi szöveg segítségével bármely adózási forma megadható.

A kívánt kulcs felvehető a Karbantartás / Áfa fülön. Fontos, hogy ilyenkor az esetleges kiegészítő szöveget is kézzel kell felvenni megjegyzésként, annak számlán történő megjelenítéséhez. Ezen jogi szövegek szükségességéről és tartalmáról kérdéses esetben érdeklődjön könyvelőjétől.

Az Infocentrum számlázó programmal könnyedén tudunk deviza számlát előállítani. Ez a funkció a light verzió kivételével mindegyik számlázó program verzióban elérhető.

Ha a ‘Deviza számla’ jelölőnégyzetet bekapcsoljuk [X], akkor ebben az állapotban a számlán nem lesz kitöltve az

  • áfakulcs és az
  • áfaérték mező,
valamint a számolás is az áfa figyelembevétele nélkül történik, viszont a lejelentésnél a fent írt áfakulcsok valamelyikét rendeli hozzá a program a számlán lévő termékekhez!

A deviza számla esetén mind a vevőnél mind a szállítónál fel kell tüntetni a közösségi adószámot. Ennek kitöltetlenségéről számla lezáráskor a számlázó program automatikusan figyelmeztet.

A számlára rákerül a ‘(Deviza)’ felirat.

Ha leggyakrabban devizaszámlát készítünk akkor érdemes megadni a számla beállításainál, hogy új számla esetén automatikusan devizaszámlát nyisson. Ezt a beállítást a [Beállítások]/[Bizonylatok]/[Számla]/[További beállítások1] menüpontban tudjuk elvégezni.

A számla lekérdezések oldalon a számlalista első sorában egy kis ikon mutatja hogy az adott számla deviza számla vagy sem.