Deviza számla készítés

Az Infocentrum számlázó programmal könnyedén tudunk deviza számlát előállítani. Ez a funkció a light verzió kivételével mindegyik számlázó program verzióban elérhető.

A devizaszámla opció a NAV Online számla 2021-es változásaival összhangban és a felhasználóink visszajelzései alapján átdolgozásra került. Az opció bekapcsolása után egy áfakulcsot is ki kell választani ami érvényes lesz a számla összes tételére. A kívánt kulcs felvehető a Karbantartás / Áfa fülön, ahol az szükséges kiegészítő szöveget is meg lehet adni. Ezen jogi szövegek szükségességéről és tartalmáról kérdéses esetben érdeklődjön könyvelőjétől.

Ha a ‘Deviza számla’ jelölőnégyzetet bekapcsoljuk [X], akkor a karbantartásnál megadott külföldi értékesítésnél használatos áfakulcsok közül tudunk egyet kiválasztani. A program megjegyzi az utoljára használt kulcsot és arra inicializálja először a számlát, de azután tetszőlegesen lehet ezt változtatni. Ha egy áfakulcs sem jelenik meg, akkor szükséges azok felvétele vagy beállítása a külföldi értékesítéshez. A számlán a kulcsoknál megadott jogi szöveg fog megjelenni, ahhoz hasonlóan ahogy korábban a beállításoknál megadott egyszeri szöveg. Ezzel az új működéssel elérhető, hogy minden áfakulcshoz tetszőleges, törvényileg előírt megjegyzés legyen adható.

A deviza számla kiállításakor bizonyos esetben mind a vevőnél mind a szállítónál fel kell tüntetni a közösségi adószámot, emellett nyomtatáskor a számlára rákerül a ‘(Deviza)’ felirat.

Ha leggyakrabban devizaszámlát készítünk akkor érdemes megadni a számla beállításainál, hogy új számla esetén automatikusan devizaszámlát nyisson. Ezt a beállítást a [Beállítások]/[Bizonylatok]/[Számla]/[További beállítások1] menüpontban tudjuk elvégezni.

A számla lekérdezések oldalon a számlalista első sorában egy kis ikon mutatja hogy az adott számla deviza számla vagy sem.