Előleg számla készítés, előleg felhasználás

Előleg számla készítés

Az Infocentrum számlázó programmal előleg számla előállítására – a Light verzió kivételével – a számlázó program mindegyik verziójával van lehetőség.

Előleg számlán egy speciális tétel (ELŐLEG) vehető fel és a megjegyzésben meg kell adni, hogy milyen termékre/szolgáltatásra vonatkozik az előleg. Normál és előleg számlák közül egy időben csak egy szerkeszthető.

Az előleg számlán szereplő teljesítés dátuma csak az a dátum lehet, amikor a kapott előleg a bankszámlánkra megérkezett vagy a készpénzt átvesszük.

Ezért a számlázó program hogy megkönnyítse a felhasználó munkáját, az előleg számla megnyitásakor a ‘fizetve’ jelölőnégyzetet automatikusan kitölti és az aktuális dátumot írja a fizetés dátumának. Természetesen ha a számla ‘teljesítés dátumát’ egy korábbi időpontra állítjuk, akkor a számlázó program a ‘fizetve dátumot’ automatikusan hozzáigazítja.

Ha az előleget nettó módon szeretné felhasználni (megállapodástól függ), akkor az előleg számlán az áfa százalékos értékéhez 0%-ot kell kiválasztani. Ebben az esetben a számlatétel nettó összegének kiegyenlítésére fordítódik az előleg összege annak felhasználásakor.

Ha az előleget bruttó módon szeretné felhasználni, akkor az előleg számlán az áfa százalékos értékéhez a megfelelő %-ot kell kiválasztani. Ebben az esetben az számlatétel áfa tartalmára is fordítódik az előleg összege annak felhasználásakor.

Deviza előleg számla készítése

Ha az előleg összege devizában érkezik, akkor az előleg számlát is deviza számlaként kell elkészíteni. A ‘Deviza számla’ jelölőnégyzetet kapcsoljuk be [X], ekkor a számlán nem lesz kitöltve az

  • áfakulcs és az
  • áfaérték mező,
valamint a számolás is az áfa figyelembevétele nélkül történik.

Javasolt továbbá az alábbi beállítások elvégzése:

  • a deviza árfolyamot frissíteni a [Karbantartás][Pénznem][Árfolyam frissítés MNB] gombra kattintva
  • kerekítéseket 2 tizedesjegyre állítani a [Beállítások][Kerekítés] felületen
  • közösségi adószámot megadni mind a szállító mind a vevő adatlapján. Ennek kitöltetlenségéről számla lezáráskor a számlázó program automatikusan figyelmeztet.
  • az előleg számla nyomtatásakor beállítható, hogy milyen nyelveken kerüljön kinyomtatásra

A számla lekérdezések oldalon a számlalista első sorában egy kis ikon mutatja hogy az adott számla devizaszámla vagy sem.

Előleg felhasználása, végszámla kiállítás

Előleg felhasználása (végszámla) normál számla felvételével kezdődik, tehát nyitni kell egy új számlát. A vevő kiválasztása után amennyiben tartozik hozzá érvényes előleg számla akkor egy ‘Előleg’ gomb fog megjelenni.

A kívánt előleg és annak összege rávezethető a számlára, ha már vettünk fel számla tételt.

Az előleg gombra kattintva megjelenik egy ablak, melyben a vevőhöz tartozó előleg számlák jelennek meg, valamint a még felhasználható előleg összege az alábbiak szerint

számlázó program - előleg összegének megadása

Az ablakban lévő OK gombra kattintva hagyhatjuk jóvá az előleg elszámolását.

A számlára rákerül a megadott előleg összege mint egy új számlatétel.

  • Egy vevőhöz tartozhat több előleg számla is.
  • Egy számlára több különböző előlegszámláról is kerülhet összeg.
  • Az előleg összegét nem feltétlenül kell teljes egészében felhasználni, így a maradék, későbbi számlákon is megjelenhet.
  • Amint egy előlegszámláról felhasználásra kerül a teljes összeg, akkor az inaktív lesz.