Számlakészítés egyszerűen

Számlakészítés egyszerűen, 1 perc alatt

A számlázó program számlakészítő formja úgy lett kialakítva, hogy az megjelenésben hasonlítson az elkészítésre kerülő számlára, ezzel is segítve a gyors kitöltést.

A számlakészítés lépései:

 1. Vevő kiválasztása, felvétele
 2. Számla tételek rögzítése
 3. Számla további adatai, beállításai
 4. Számla lezárása, nyomtatása

1. Vevő kiválasztása, felvétele

A képernyő alján lévő Új számla gombra kattintva tudunk új bizonylatot nyitni.

A számla fejlécébe kerülnek a Szállító adatai és a Vevő adatai. A vevő nevének kiválasztásával a vevő adatai megjelennek a bizonylat fejlécében, a program automatikusan kitölti az adatokat.

Csak gépelje be a vevő nevének első pár karakterét és a megjelenő listából válassza ki a megfelelő partnert.

Ha új vevőnek készítünk számlát, akkor sem kell a vevőtörzsben rögzíteni azt, hanem itt a bizonylatkészítés során felvett vevőadatok elmentődnek a vevőadatbázisban, így legközelebb már gyorsan kiválasztható a listából.

2. Számla tétel rögzítése

Tétel rögzítése a tétel kiválasztásával vagy újként való felvételével történhet. A funkciógombok használatával tudjuk azon tételeket rögzíteni, melyeket fel szeretnénk tüntetni a kimenő számlán.

Csak gépelje be a termék nevének első pár karakterét és a megjelenő listából válassza ki a megfelelő partnert.

A termék/szolgáltatás kiválasztását segítheti a terméklista mellett megjeleníthető részletek, mely a termék egyéb adatait (besorolási szám, cikkszám, gyártási szám, nettó ár, bruttó ár, áfa összege, Minimum készlet, aktuális készlet) mutatja meg.

A termék kiválasztása után [ENTER]-el vagy [TAB]-bal továbblépve automatikusan kitöltődik minden mező, már csak a mennyiséget kell megadnunk és mehetünk a következő tétel bevitelére, vagy kész is a számla.

A tételhez tetszőlegesen megjegyzés mező rögzíthető.

A tételek a számlára alapvetően a felvitelük sorrendjében kerülnek, de ettől független sorrendet is meg lehet határozni. Minden tétel első oszlopában (÷) egy sorszám jelzi ezt. A sorrend változtatható egérrel, erre a sorszámra kattintva egy menü segítségével. Vagy kézzel, az adott soron állva a ctrl + ↑ vagy a ctrl + ↓ billentyűkombinációval.

Számla lezárásakor automatikusan elmentődnek a termékhez tartozó paraméterek a számlázó program termék adatbázisába.

3. Számla további adatai, beállításai

 • Számlán szereplő dátumok
  • A számla kelte és a fizetési határidő automatikusan kitöltőik a számla megnyitásakor.

  • A fizetési határidő a fizetési módtól függ, de módosítható.
  • Készpénzes fizetés esetén a két dátum megegyezik, valamint a számla fizetve státusza is bekapcsolódik.

 • Számla pénzneme
 • A számla pénzneme is a számlázó programban lévő beállításoknak megfelelően kiválasztódik a számla megnyitásakor. A pénznemet is módosíthatjuk a bizonylat lezárásáig a listából kiválasztva.

  A pénznemhez tartozó árfolyamot számlakészítés közben is tudjuk frissíteni az MNB gombra kattintva.

 • Számlán megadható egyéb adatok, feltételek
  • Egyéb adatok rögzítésére is van lehetőség, mint pl: megrendelés száma, megjegyzés, banki bizonylat számának rögzítése, tételhez tartozó megjegyzés.
  • Ha fordított áfás számlát szeretnénk kiállítani akkor ezt az opciót bizonylatkészítés közben kapcsoljuk be. Fordított áfa-fizetésű számlák esetén a vevő adószámát kötelezően meg kell adni.
  • Ha deviza számlát szeretnénk kiállítani, akkor ezt az opciót kapcsoljuk be. Deviza számla készítés részletei
  • A számlán tetszőleges sablon elhelyezésére van lehetőség, a szolgáltató és Professional változatban. Sablon elhelyezés részletei .
 • A Számla nyomtatási képe számlakészítés közben a számla nyomtatási képét a gombra kattintva bármikor megtekinthetjük. A számlát mindaddig nem tudjuk kinyomtatni, amíg az lezárásra nem került.

4. Számla lezárása, nyomtatása

A számlakészítés végén a Lezárás gombbal tudjuk lezárni és menteni a számlát.

Lezárás után azonnal nyomtathatjuk a számlát, vagy a számlalistából a későbbiek során bármikor kinyomtatható a számla.

Az első nyomtatás első példánya lesz az EREDETI.

A számlát távnyomtatni is lehet, amennyiben Professional változattal rendelkezünk, vagy bármelyik másik változathoz megvásároltuk a távnyomtatás modult.

Nyomtatáskor megadható az elsődleges nyelv ill. ha kétnyelvű számlát szeretnénk akkor azt itt állíthatjuk be. Kapcsolja be a Kétnyelvű számla jelölőnégyzetet [X], és válassza kis a másodlagos nyelvet a legördülő listából. A felsorolt 6 nyelv közül választhat: angol, német, olasz, lengyel, szlovák, spanyol.

Fontos! A 4.63 verziótól kezdve a bizonylatok készítésénél csak a mennyiségnél lehet negatív értéket megadni. Természetesen a tétel (és így a bizonylat) végösszegén nem változtat az hogy az érték helyett a mennyiséget írjuk be előjellel. Az érvénytelenítő számlán is a termék, mennyisége lesz korrigálva.