Vonalkód (EAN-13 / GTIN-13)

A számlázó program képes EAN-13 (GTIN-13) típusú vonalkód kezelésére (generálás, olvasás, nyomtatás). Ennek a vonalkódtípusnak a beállítási paramétereit találhatjuk itt.

A számlázó program a vonalkódok kezeléséhez feltételez egy működő vonalkódolvasót, mely a beolvasott kód után egy automatikus Enter-karaktert is dob. Adott vonalkódolvasó működésének beállításához a vonalkódolvasóhoz adott dokumentáció az irányadó.

A jelölőnégyzetet célszerű bekapcsolni, mivel a vonalkódolvasó ad a vonalkód végén egy Enter karaktert, melyet a számlázó programnak figyelmen kívül kell hagyni. Így biztosított a számlázó program egyes részein a beviteli mezők megfelelő működése. A vonalkód olvasóval való könnyű együttműködéshez ez a beállítás az ajánlott.

EAN-13 (GTIN-13) beállítások

Az EAN-13 (GTIN-13) egy 13 karaktert használó Európai Unióban is elterjedt és használatos vonalkód típus. A számlázó program képes generálni ilyen vonalkódot a megadott alapadatok felhasználásával.

Az EAN-13 (GTIN-13) vonalkód felépítése

  • Az első 6-10 karakter a GS1 cégprefix aminek a hosszát a beépülő szám hossza (3-7) határozza meg.
  • Az utolsó (13.) karakterig a termékazonosító található melynek hosszát a GS1 cégprefix határozza meg. Minél rövidebb a cégprefix annál több különböző termékazonosító képezhető.
  • A 13. karakter az ellenőrző szám (checksum)  ami a 12 másik számból generálódik és a pontos beolvasás ellenőrzésére szolgál.

A vonalkód nyomtatásakor a számlázó program alapértelmezetten mind a 13 számjegyet nyomtatja, azonban van lehetőség a 13. ellenőrző számjegy nélkül történő nyomtatásra is. Ezt a funkciót a ‘Termékek’ felületen jobb egérgombra megjelenő ‘Vonalkód nyomtatása’ adatlapon érhetjük el.