Export, import

A 8.6.00 verziótól kezdve a számlázó program rugalmas felületet nyújt az export állományok létrehozásához és azok importálásához is. A termékeket ún. CSV formátumú szövegállományba lehet exportálni illetve ilyen állományból lehet importálni. Ezt a formátumot a legtöbb táblázatkezelő program kezelni tudja.

Ez az export nem alkalmas adatok archiválására és helyreállítására! Ehhez a számlázó program archiváló funkcióját kell használni.

Export

A termékexport funkció a Termékek fülön található Export gombbal érhető el. A számlázó program azokat a termékeket fogja exportálni amik ki vannak jelölve. Ha nincs kijelölt termék, akkor az összes a listában szereplő terméket.

számlázó program - termék export

Itt be lehet állítani, hogy a termékek mely adatait exportálja a számlázó program valamint a CSV formázáshoz használandó mező-elválasztó és határoló karakter.

Ha a exportálás célja a CSV állomány módosítás utáni visszaimportálása, akkor az exportálást Eredeti mezőnevek (adatbázis szerint) beállítással kell elvégezni. A Mezőnevek aktuális nyelven beállítással a bal oldalon látható mezőneveket fogja a számlázó program exportálni.

Az Összes kategória exportálása opcióval a termékekhez rendelt első 5 kategória nevét is exportálja a számlázó program. Ez a funkció azoknak lehet hasznos, akik kategorizálják a termékeiket és adott esetben 1 termék több kategóriában is szerepel.

A Termék export gomb megnyomása után már csak meg kell adni, hogy a számlázó program hova és milyen néven hozza létre az export CSV állományt.

Import

Az importálandó CSV állományban az alábbi mezőket, adatokat veszi figyelembe a számlázó program. Ezek közül a vastag mezők megléte és kitöltöttsége kötelező. A mezők sorrendje a CSV állományban tetszőleges.

MezőnévTartalom
IDPozitív egész szám, ami a rendszeren belül azonosítja a terméket. A számlázó program ez alapján keresi az adott terméket. Ha ez a mező nincs kitöltve vagy az itt szereplő érték alapján nem található termék, akkor a számlázó program a név szerint is keresi a terméket a NAME mező alapján. Ha van olyan termék, amit azonosító vagy név alapján megtalált a számlázó program, akkor azt a terméket módosítja, ha nincs ilyen termék, akkor felveszi új termékként.

Új termék(ek) importálása esetén az értéke legyen üres vagy 0.
Termék módosítás esetén a számlázó program által létrehozott CSV állomány módosításakor ezt a mezőt nem szabad módosítani.

PRODUCTTYPETípus (1=Termék, 2=Szolgáltatás, 0=Nem meghatározott)
SZJBesorolási szám. Maximális hossza 10 karakter.
NAMEA termék neve. Több nyelv használata esetén azon a nyelven, amelyiken az import történik. Ilyen esetben az új termékek minden nyelven ezt a nevet kapják. Maximális hossza 160 karakter.
TAXA termék forgalmi adójának mértéke százalékban, de % jel nélkül.
QUMennyiségi egység. Maximális hossza 6 karakter.
LISTPRICENettó ár.
LASTINITIALCOSTUtolsó beszerzési nettó ár.
CURRENCYCODEPénznem kód. 3 karakter.
ARTICLENRCikkszám. Maximális hossza 15 karakter.
PRODUCTIONNRGyártási szám. Maximális hossza 24 karakter.
BARCODEVonalkód. Maximális hossza 13 karakter.
DISCOUNTKedvezmény mértéke százalékban kifejezve de % jel nélkül.
QUANTITYRaktárkészlet. Csak új termék esetén vesz figyelembe a számlázó program.
WSQUANTITYWebáruház raktárkészlet. Csak új termék esetén veszi figyelembe a számlázó program és csak webáruház használata esetén.
MINIMUMSTOCKMinimum készlet.
NOTEMegjegyzés. Maximális hossza 255 karakter.
DESCRIPTIONLeírás. Több nyelv használata esetén azon a nyelven, amelyiken az import történik. Ilyen esetben az új termékek minden nyelven ezt a leírást kapják.
ACTIVEITEMA termék aktív-e? (1=aktív, 0=inaktív)
MODELModell. Csak webáruház használata esetén. Maximális hossza 32 karakter.
WEIGHTSúly. Csak webáruház használata esetén.
UNITWEIGHTEgységsúly.
CONVERSEVATPAYfordított áfás eladás lehetősége (1=igen, 0=nem)
CATEGORYKategórianév. Több nyelv használata esetén azon a nyelven, amelyiken az import történik. Meglévő termék esetén a meglévő kategória összerendeléseket nem érinti.
CATEGORY2Lásd CATEGORY.
CATEGORY3Lásd CATEGORY.
CATEGORY4Lásd CATEGORY.
CATEGORY5Lásd CATEGORY.

A termékimport funkció a Termékek fül Import gombjával érhető el.

számlázó program - termék import

Az importáláshoz meg kell adni az importálandó állományt a Megnyitás gombbal és be kell állítani a CSV állományban használt mező-elválasztó és határoló karaktert. Az Import előkészítése gomb megnyomása után a számlázó program beolvassa CSV fájl tartalmát és egy új ablakban kilistázza a beolvasott tételeket.

Több nyelv használata esetén itt kell beállítani az importáláskor használt nyelvet valamint lehetőség van a beolvasott tételek módosítására illetve újak felvitelére. A Termék import gomb megnyomása után a számlázó program a tételeket véglegesíti.