Termékek karbantartása

A számlázó programban felvett/nyilvántartott termékek/szolgáltatások adatainak karbantartására van lehetőség ebben a funkcióban.

Az elérhető funkciók:

 1. termék/szolgáltatás lista szűrése, rendezése
 2. új termék/szolgáltatás felvitelére
 3. termék/szolgáltatás törlésére, valamint módosítására
 4. Termékek és szolgáltatások csoportosítására, kategorizálására
 5. Itt készíthetünk Árlistát
 6. Vonalkód generálás, vonalkód nyomtatás
 7. Termék export és termék import funkciót is itt találjuk.


1. Terméklista szűrése, rendezése

A lista különböző szempontok szerint szűrhető, illetve rendezhető.

 1. Aktív/Inaktív elemek megjelenítése
 2. A nem használatos termékeket vagy szolgáltatásokat inaktívvá lehet tenni így nem látszanak feleslegesen a listában. Természetesen bármikor vissza lehet állítani egy terméket aktív állapotba.

 3. Akciós/Nem akciós/Összes termékek megjelenítése
 4. A számlázó programban van lehetőség, hogy a termék listában csak az akciós vagy éppen a nem akciós termékek jelenjenek meg. Ha minden terméket szeretnénk látni, akkor az összes termék megjelenítését kell választani.

 5. Terméklista rendezése

  A terméklista az alábbi paraméterek alapján rendezhető

   – név
   – egységár
   – cikkszám
   – vonalkód
   – mennyiség

Természetesen a terméklistában tudunk keresni is. Az alapján, hogy a számlázó programban a bizonylatok keresési beállításainál melyik keresési módszer van beállítva a következő módon tudjuk kiválasztani a vevőket:

 • Keresési módszer: Szó eleji egyezés, nincs szűkítés (régi módszer)
 • A keresendő termék nevének első néhány betűjének megadásakor a számlázó program a terméklistában rápozícionál arra a termékre, amelyik a beütött karakterek alapján a feltételnek megfelel. Ezzel a keresési módszerrel a listában továbbra is látható a többi termék.

 • Keresési módszer: Bármilyen szótöredék egyezése + szűkítés (új módszer)
 • Az új módszerrel keresve a termék nevének bármely szórészletének megadásakor a számlázó program szűkíti a listát azokra a termékekre, amelyek megfelelnek a megadott szórészletnek. A listában tehát csak azok a termékek szerepelnek amelyek tartalmazzák a megadott szórészletet.

2. Új termék felvitele

Új termék felvitelénél a program addig nem engedi elmenteni az adatokat amíg minden kötelező mező nincs kitöltve.

Ezek a kötelező mezők: Termék neve, mennyiségi egysége, egységára.

A korrekt lekérdezések érdekében azokat a termékeket nem lehet törölni, melyek már szerepelnek lezárt számlán.


Bizonylatkészítés közben felvett termékek szintén bekerülnek a terméktörzsbe, tehát nem kell bizonylatkészítés előtt külön felvinni azt.

Termékeket külső állományból is lehet importálni . Így egyszerűen felvihető a terméktörzs.

A termék adatlapon megadott tömeg a Termék össz-tömeg megjelenítés és számolása beállítástól függőenmegjeleníthető a számlán is. Bizonylatkészítés közben a felvett termékek össz-tömege folyamatosan számolódik és megjelenik a szerkesztő felületen.

számlázó program - termék tömeg adatok

A termék tömege tételenként és összesítve is megjeleníthető a számlán.

3. Termékek/szolgáltatások csoportosítása, kategorizálása

A számlázó programban termék, vagy szolgáltatás típussal megkülönböztethetjük a tételeket. A számlázó program 4.65 verziójától lehetőség van hogy a terméket csoportosítsuk, kategóriákhoz kössük.

Ennek előfeltétele, hogy a számlázó program [Karbantartások]/[Kategóriák] menüpont alatt kialakítsuk a kategóriákat, melyek a [Termékek] oldal baloldali sávjában megjelennek mint további szűrési lehetőséget biztosítva a felhasználó számára.

Kategóriát kétféleképpen lehet egy termékhez rendelni:

 • a termék adatlapjáról elérhető kiválasztó ablak segítségével, ahol egy termékhez tetszőleges számú kategóriát rendelhetünk.
 • termék listánál csoportos hozzárendeléssel

Ez utóbbi csoportos hozzárendelés segédfunkcióit itt a terméklistánál tudjuk elérni. A csoportos hozzárendelésnek a lényege hogy tetszőleges számú terméket kiválasztva(megjelölni a segédgombok segítségével) egy gombnyomásra mindegyikhez hozzárendelhetünk egy kategóriát.

4. Vonalkód nyomtatás

A linkre kattintva egy videó illusztrálja, a számlázó program vonalkódolvasó támogatását , láthatjuk, hogy milyen egyszerű a termékekhez vonalkódot generálni és vonalkódot nyomtatni.

A számlázó program lehetőséget ad az egyes termékekhez megadott EAN-13 vonalkód nyomtatására sokféle etikettre ill A4-es ívekre is.

A nyomtatási formon kétféle fő beállítási rész van:

 • Oldalbeállítás,
 • Címke beállítás.

Az oldalbeállításnál az etikett vagy ív paramétereit lehet megadni, a címkebeállításnál pedig az íven lévő egyes címkék értékei adhatók meg.

Többféle előre definiált címkeméret gyorsan betölthető, módosítható, sőt saját címkeméretek is elmenthetők sablonba.

A beállítható méretek mm-ben értendőek. Végtelenített oldalmagasság beállítására akkor lehet szükség ha külön vonalkódnyomtatóval tekercsben lévő egysoros etikettekre nyomtatunk. Ebben az esetben a címkeoszlopok száma nem lesz értelmezve mivel egy sorban fut a nyomtatás a beállított darabszámig. A4- íves etikett címkék nyomtatásánál az ív méreteit meg tudjuk adni sőt a címkén belül a vonalkód elhelyezkedését még tovább tudjuk finomítani (magasság, felső, oldalsó korrekció, középre igazítás).

Külön paraméterben megadható hogy:

 • Címke keretet nyomtasson-e (nem perforált, egybefüggő etikett oldalnál előnyös mivel megkönnyíti az utólagos vágást)
 • A vonalak mellett az azonosítót is nyomtassa-e,
 • Termék nevét nyomtassa-e a vonalkód fölé (rövid terméknevek előnyben)
 • Termék egységárát nyomtassa a vonalkód fölé (beállítástól függően nettó vagy bruttó árat)
 • Vonalkód elforgatása 90°-al

5. Árlista nyomtatás

A listán jobb egérgombra megjelenítendő menüből, vagy az „Egyéb Funkciók” gombra kattintva lehetőség van árlista készítésére és nyomtatására.

Az árlistára rákerülhet akár az összes, vagy csak a kijelölt termékek, szolgáltatások.
A lista adattartalma változtatható, a termék beállítások menüpontban megadottak alapján.

Az árlista adattartalma (oszlopai):

 • Termék neve (mindig szerepel, kötelező elem)
 • Mennyiségi egység
 • Nettó ár (egyik ár mező kötelező)
 • Bruttó ár (egyik ár mező kötelező)
 • Pénznem

6. Termék export

A termék export segítségével egy CSV állományba menthető a terméklista. Egy checklista segítségével tetszőlegesen beállítható, hogy mely mezők kerüljenek az exportba. Beállíthatóak a CSV paraméterek (mezőelválasztó, határoló), valamint hogy az oszlopok nevei az eredeti vagy a lefordított névvel kerüljenek be. A kiválasztható mezőkön kívül az export tartalmaz még egy ID mezőt amiben az egyes tételek egyéni azonosítói vannak. Ha a listát vissza akarjuk importálni, akkor ezeket az értékeket ne módosítsuk mert az import során a program ezek alapján azonosítja a terméket.

Fontos, ha a kiexportált listát vissza is akarjuk importálni akkor az eredeti mezőneveket kell használni!

7. Termék import

A terméklista CSV állományból is feltölthető. Importálás előtt érdemes egy exportot készíteni amiben jól látszanak a szükséges mezők. Az import állománynak kell tartalmaznia egy ID mezőt amit új termék esetén 0-val kell kitölteni. Saját export állomány visszatöltésekor az ID mező már ki lesz töltve a termék egyedi azonosítójával.

Fontos, az ID mező módosítása azzal járhat, hogy egyes termékek duplán felvételre kerülnek, vagy másik termék adatait írják felül.

Részleteket bemutatjuk a termék export import oldalon.