Adattörlő kód (AATKOD)

„A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) 2023. január 1-jétől részt vesz a tartós adathordozón tárolt adatok végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kóddal kapcsolatos eljárásban. A kereskedő köteles adatot szolgáltatni a NAV-nak a fogyasztónak átadott adattörlő kódokról és az átadás dátumáról Az ezzel kapcsolatos általános információkat külön NAV-tájékoztató tartalmazza, ami itt érhető el.”

Programunk a 11.5.00 verziótól támogatja az adattörlő kódok kezelését. Ezen belül biztosított a kódok felvétele, számlához csatolása valamint lezáráskor a NAV Online Számla rendszerbe való lejelentése. A funkció használatát a Beállítások/Bizonylatok oldalon lehet kezdeményezni. Az aktiválás után megjelenik a Karbantartásoknál a kódokat kezelő lista.

A kód maga egy négyszer négy részre tagolt, összesen 16 elemű karakterlista, mely számokat és az ABC ékezet nélküli nagybetűit tartalmazhatja.

A karbantartásnál lehetőség van a NAV-tól kapott csv-ből tömegesen is beimportálni az adattörlő kódokat.

Amint legalább egy kód fel van véve, úgy a számlakészítés közben a tétel megnevezése utáni cellában (Đ) egy egérkattintással hozzá lehet rendelni az adott rekordhoz. A hozzárendelésnél a rendelkezésre álló kódok közül a felvitel sorrendjében az első szabadot választja a program, ez kézzel nem kiválasztható. A hozzárendelés a kódok listájában is látszik és a bizonylat lezárása után ez véglegesedik, biztosítva ezáltal, hogy egy kód csak egyszer legyen kiadható. Amennyiben a kód mégsem szükséges, szerkesztés közben a számla lezárásáig eltávolítható a termékrekordból, ezáltal újra felhasználható lesz egy másik esetben.

Azoknál a termékeknél, amelyekhez törlőkód van rendelve, ezt egy ikon () is jelzi az adott oszlopban. A számlán pedig a tétel megjegyzésében lesz megjelenítve a csatolt törlőkód.