Fizetési módok

A számlázó programban használt fizetési módokat lehet karbantartani a felületen.

Új fizetési mód felvétele

A számlázó program két alapvető fizetési módján(készpénz, átutalás) kívül itt lehet felvinni új módokat. A megadott név mellett beállítható az is hogy ha számla készítésekor ezt a módot választja akkor a fizetési határidőt automatikusan hány nappal módosítsa, ill. a fizetve mező be legyen-e jelölve.

2021. január 1-én bevezetésre került a NAV Online számla API 3.0 verziója. Az új rendszerben bizonyos adatok feldolgozásának és azonosításának javítása érdekében, az adóhatóság további speciális definíciókat adott meg, vagy bővítette a kötelező adatok körét. A programban továbbra is tetszőleges fizetési módokat lehet használni, de azokat a típusaiknak megfelelően össze kell kötni egy, a NAV által definiált fizetési móddal. Amennyiben az adóhatóság listájában található elemek közül egyhez sem lehet rendelni a programban lévőt, úgy az „Egyéb” típust kell kiválasztani. A program nem engedi lezárni a lejelentésköteles számlát amíg a használt fizetési mód nincs összerendelve egy NAV-os fizetési móddal!
számlázó program - új fizetési mód felvétele

Minden felvett fizetési módhoz megadható, hogy az készpénzes fizetésnek minősül e. Így az 5 Ft-os kerekítést a számlázó program több fizetési típusnál is tudja kezelni. Ha tehát a ‘Készpénzzel fizetve’ jelölőnégyzet a fizetési módnál aktív[X], akkor a számla készítésekor a végösszeg 5 Ft-os kerekítés figyelembe vételével fog elkészülni. Ehhez az is szükséges, hogy [Beállítások]/ [Kerekítés] funkcióknál a „Kerekítés 5 Ft pontosságra jelölőnégyzetek be legyenek kapcsolva.”

Ezek a beállítások csak a számla kitöltésének meggyorsítására szolgálnak, és a felhasználó által a számlakészítés közben bármikor módosíthatóak.

Alapértelmezett fizetési mód kiválasztása

A fizetési módok közül megadhatunk egy alapértelmezettet. Új bizonylat esetén ezt a fizetési módot ajánlja fel a számlázó program. Ha nincs beállítva alapértelmezett, akkor a legutolsónak használt fizetési módot kínálja fel a számlázó program.