Számlatömb adatai

Több számlatömb kezelés

Számlázó programunkkal, a 8.6.00 verziótól tetszőleges számú számlatömböt vezethet párhuzamosan. Frissítés esetén, a számlázó program az elkészült számlák alapján létrehozza az eddig használt számlatömbök listáját. A számlatömböket az év és egy sorszám szerint elnevezi, de ez a név ezután tetszőlegesen módosítható.

Ezután tetszőleges számlatömb felvehető, és az új számlákat már ezek közül bármelyikbe készítheti.

A számlatömbök közül opcionálisan választhat egy alapértelmezettet (ezt jelöli a számlatömb előtti zöld pipa), ekkor az új számlákat automatikusan ebben a tömbben fogja nyitni. Természetesen a számla lezárásáig lehetőség van bármelyik másik számlatömböt kiválasztani a számla sorszáma mellett lévő ikonra kattintva. Amennyiben nincs alapértelmezett számlatömb beállítva, akkor a legutolsónak használt tömbben nyílik az új számla.

Számla szerkesztésekor a számlatömb listában az adott évi aktív tömbök választhatóak, kivéve, ha az adott évre egy aktív tömb sincs, ebben az esetben az előző évi aktív tömbök látszanak.

Az inaktívvá tett számlatömbök megjelenítésére van lehetőség, ebben az esetben be kell jelölni az [ x ] ‘Inaktív elemek is látszanak’ jelölőnégyzetet.

A [ x ] ‘A többi bizonylat utótagjának (aktuális év) automatikus igazítása az új számlatömb utótagjához’ jelölőnégyzetet is érdemes bekapcsolni, ezzel érjük el, hogy a többi bizonylat (előlegszámla, szállítólevél, pénztárbizonylat) sorszáma kövesse a számlatömb sorszámát.

Új számlatömb nyitása

Új számlatömb csak akkor nyitható, ha

 • nincs számla szerkesztés alatt,
 • a beírt alapadatokkal még nem volt számlatömb nyitva, ill.
 • nincs „lyuk” az adott tömb sorszám-folytonosságában.

Minden számlatömbhöz megadhatóak az alábbi adatok:

 • [ x ] Aktív (a nem használt vagy régi tömbök elrejtése)
 • [ x ] Alapértelmezett (új számlák ebbe jönnek létre)
 • Számlatömb neve (ez alapján könnyen azonosítható)
 • Előtag (nem kötelező)
 • Sorszám (ettől fogva fogja sorszámozni az ehhez a tömbhöz tartozó számlákat)
 • Év (utótag)
 • Pénznem (a tömb kiválasztásakor erre a valutára áll át a számla)
 • Példányszám (az első nyomtatáskor hány példány készüljön) ezek közül az első lesz az EREDETI
 • Bankszámlaszám (nem kötelező) – ebben a számlatömbben való bizonylatkészítés során az itt beállított banki adatokkal ( bankszámlaszám és hozzá tartozó pénznem ) készül el a bizonylat.
 • Sablonszöveg (nem kötelező) – a karbantartásnál felvehető sablonok közül választhatunk egyet opcionálisan, ami azután minden olyan számlára felkerül ami az adott tömbben készül
 • További adatok, adózásra vonatkozó szövegek: a számlán kötelezően feltüntetendő szövegeket hozzá tudja rendelni a számlatömb adataihoz, hogy megfeleljen a 2013. január 1-jei előírásoknak .

  A szöveget a kiválasztás mellett tetszőlegesen szerkesztheti, sőt néhány alap HTML tag (félkövér, dőlt, aláhúzott, színes) segítségével formázhatja is, így az még egyedibbé, feltűnőbbé tehető.

  A számla szállító adatainál fog megjelenni a számlatömbnél megadott szöveg.
 • [ x ] Egyablakos rendszeren (OSS) keresztül kezelve – lásd lentebb

Érdemes a bankszámlaszámot is beállítani a számlatömbhöz például akkor, ha a deviza számláink számára új számlatömböt veszünk fel. Ekkor a bizonylattömböt kapcsoljuk össze azzal a bankszámlával, mely a deviza számlánkhoz tartozik. Így, amikor kiválasztjuk a deviza számlatömböt, akkor ehhez a számlatömbhöz rendelt banki adatokkal készül el a bizonylat, függetlenül attól, hogy a számlázó programban az alapértelmezett bankszámla adat esetleg egy forintos bankszámla, és az alappénznem a HUF.

Fontos megjegyezni, hogy ha a számlatömbhöz megadunk bankszámlaszámot, akkor a számlázó program a számlatömbhöz hozzákapcsolt bankszámla pénznemét veszi figyelembe függetlenül attól, hogy a számlatömb pénznem mezőjében mi került rögzítésre, illetve mi az alapértelmezett pénznem.


Egyablakos Rendszerben (OSS kezelve)
Egyablakos Rendszeren (OSS) keresztül kezelt számlák támogatása

Amennyiben ez az opció aktív, úgy az ebben a számlatömbben lévő számlák NEM lesznek lejelenve a NAV Online számla rendszerébe! Azoknak az adózóknak, akik Európai Közösség országaiba nyújtanak szolgáltatásokat, illetve teljesítenek termékértékesítéseket olyan adózók számára, akik nem alanyai az általános forgalmi adónak és elérik a 10.000 EUR értékhatárt t kötelező beregisztrálni az adott országban és ott megfizetni az áfát. Magyarországon a NAV felé ezekről a számlákról nincs bevallási és befizetési kötelezettség, hanem a OSS rendszeren keresztül történik a regisztrált országba a bevallás és befizetés. Ez az opció csak addig szerkeszthető, míg az adott tömbben nem készült egyetlen számla sem!

Számlatömb módosítása

A vastagon szedett beállítások csak addig módosíthatóak amíg nincs az adott számlatömbbe legalább egy számla felvéve. A többi érték bármikor módosítható, amennyiben nincs szerkesztés alatt számla.

Számlatömb törlése

Amennyiben egy adott számlatömbbe már vettek fel számlát, akkor az nem törölhető csak inaktívvá tehető.

Számlatömbök közötti váltás és számlatömbre való szűrés

Bizonylatkészítés közben a számlatömbök közötti gyors váltás biztosítja a számla sorszáma előtt megjelenő kis ikon. Így az alapértelmezett számlatömbtől eltérő számlatömbbe is tudunk egyszerűen bizonylatot készíteni. A megjelenő számlatömbök listájából, válassza ki azt a számlatömböt melybe a bizonylatot szeretné elkészíteni.

A Lekérdezések fülön a számlatömbök mint egy fő szűrési feltétel szerepelnek. Bármelyik listánál (számlalista, toplista, statisztika, összegzés) állítjuk, az a többinél is módosul. Kiválaszthatjuk az összes, vagy egyenként bármelyik számlatömböt.