Számlák feladása könyvelő programok felé

A számlázó programban pár kattintással elkészíthető a kiállított számlákról az adatállomány, melyet a könyvelője importálhat a könyvelő programba a munkaigényes adatrögzítés helyett.

Jelenleg az alábbi könyvelési rendszerek felé lehet feladni a számlákat:

  • RLB-60 egyszeres és kettős könyvvitel
  • Infotéka Kontír FB rendszer (DOS, WIN)
  • NTAX kettős könyvviteli program

A számlázó program Számlalista felületén került elhelyezésre az új funkció az alsó menüsorban.

A számlalistában kiválasztható, hogy mely számlák kerüljenek bele a könyvelő program felé történő adatátadásba. Ha nincs kijelölve egy számla sem, akkor a listában szereplő összes számla bekerül az adatállományba.
Mivel a könyvelő programok külön állományban fogadják a készpénzes és a nem készpénzes számlákat, ezért a könyvelési állomány elkészítése előtt fizetési mód szerint érdemes szűrni a listát, és külön-külön elkészíteni a könyvelési adatállományt.

A “Könyv” gombra kattintva válassza ki, hogy melyik könyvviteli rendszer felé szeretné az adatállomány elkészítését.


RLB 60 ügyviteli rendszer esetén válassza ki, hogy egyszeres, vagy kettős könyvelésbe készüljön el az adatállomány.

Több opció is beállítható amivel az export finomhangolható:

  • Pénzforgalmi elszámolás
  • Összesítő nyilatkozat mező kitöltése (csak kettős könyvvitel esetén, közösségi értékesítésnél)
  • Devizás számlák saját pénznemű feladása (csak kettős könyvvitel esetén)
  • Országkód átadása (csak kettős könyvvitel esetén)

11.2.00 verziótól változott a kettős könyvviteli feladás, amikhez a fenti új opciók készültek. Amennyiben nem biztos ezek beállításában, lehetőség van a korábbi működés használatára is, egy opció beállításával. (régi metódus használata)


Infotéka Kontír FB könyvvitel esetén kötelező megadni főkönyvi számokat (alapértelmezetten a képernyőn megjelenő értékek jelennek meg), valamint kiválasztandó hogy DOS-os vagy WINDOWS-os program felé készüljön el az adatállomány.

Készpénzes számlák feladása Kontír FB könyvelő program felé: A számlalistában szűrje le a számlákat fizetési mód szerint készpénzesekre, majd a könyvelés feladás gombra kattintva megjelenő fenti képernyőn a Tartozik főkönyvi számnál 311 helyett 381 vagy 384 főkönyvi számot adjon meg (egyeztessen könyvelőjével hogy melyik szerepeljen az állományban.). Ezt követően elkészíthető az adatállomány a DOS-os vagy a WINDOWS-os program felé.

Nem készpénzes számlák feladása Kontír FB könyvelő program felé:

A számlalistában a nem készpénzes számlákat szűrje le majd a könyvelés feladás gombra kattintva a megjelenő főkönyvi számok ellenőrzését követően elkészíthető az adatállomány a DOS-os vagy a WINDOWS-os program felé.


NTAX kettős könyvvitel esetén a program több azonos nevű állományt hoz létre, így javasolt azon opció bekapcsolása ami ezeket az állományokat egy speciális dátum+idő -ből képzett mappába tárolja le, így az egyes feladások könnyen azonosíthatóak, valamint nem írják felül egymást.

Megadható továbbá a Ft-os és a devizás számlák kerekítése, valamint a főkönyvi számok és áfa típus kódok. Ezek meghatározása az egyes feladáskor az NTAX rendszer saját beállításai (elvárásai) alapján történik.