Boríték, etikett nyomtatás, csekk készítés

Boríték nyomtatás, boríték sablon szerkesztése

A számlázó program Szolgáltató és Professional változata támogatást nyújt, borítékok nyomtatásához melyeknél az adatforrás a vevő adatbázis, vagy akár egy vagy több számla.

Az előre definiált sablonok mellett a felhasználó tetszőleges számú saját sablont is felvehet ahol minden paramétert szabadon beállíthat.

A boríték sablonokat, a számlalistában az egér jobb gombjára kattintva előugró (popup) menüből lehet elérni és szerkeszteni!

Ezután csupán a sablon és egy célnyomtató beállításával egy mozdulattal nyomtatható teljesen kitöltött boríték akár számla lezárásakor is.

 1. Postakész boríték sablon használata
 2. Boríték sablon szerkesztés
 3. Csoportos boríték nyomtatás
 4. Etikett nyomtatás
 5. Csekk nyomtatás

1. Postakész boríték sablon használata

A Magyar Posta Zrt. által forgalmazott belföldi postakész borítékok megjelenése megváltozott, mivel a borítékon előre nyomtatva megjelennek a címzett adatainak feltüntetésére szolgáló sorok.

Több partnerünk jelezte, hogy hasznos lenne számukra ha a számlázó program a jelenlegi boríték sablonok mellett tartalmazna a postakész borítékokhoz igazított boríték sablont is, hogy a megcímzett boríték továbbra is ízléses maradjon.

számlázó program - LA/4 postakész boríték kicsi zöld számlázó program - LC/5 postakész boríték kicsi zöld

A számlázó programban a belföldi LA/4 és LC/5 típusú postakész borítékokhoz készítettünk sablonokat. A boríték sablon legördülő listában szerepelnek az új sablonok.

A borítékon 4 sor + irányítószám mezők adottak a cím kitöltéséhez. Az egyes sorok kitöltése a következőképpen történik:

 1. Ha a ‘Kapcsolattartó a címzésben’ opció be van kapcsolva:
 2. 1. sor: Címzett neve 2. sor: Kapcsolattartó neve 3. sor: Település neve 4. sor: Cím Irányítószám
 3. Ha a ‘Kapcsolattartó a címzésben’ opció nincs bekapcsolva, akkor a 4. sor üresen marad, és az első három sorba kerülnek az adatok a helyes címzésnek megfelelően. (Címzett neve, Település neve, valamint a további címadatok)

Fontos figyelembe venni, hogy minden nyomtató a saját beállításainak megfelelően 1-2 mm-rel eltolhatja a címzett és a Feladó pozícióját, amit azonban Ön könnyen optimalizálhat.

A boríték sablon beállításainál a korrekciók ehhez nyújtanak segítséget. Lehetőség van horizontális és vertikális mozgatásra is, mind a Feladó, mind a Címzett adatait illetően.

A boríték sablon szerkesztő felületen elhelyezésre került ‘Címzett adatai postakész sávokban’ beállítási lehetőség, melyet ha bekapcsolunk, akkor a borítékon a címzett adatait a postakész borítéknak megfelelő helyre pozícionálja. Így a címzett adatai között a szükséges térköz fog megjelenni, és a sorok kezdő pozíciója igazodik a postakész borítékon előre nyomtatott zöld sávokhoz.

Ezt a beállítási lehetőséget tehát az összes borítéksablonhoz bekapcsolhatja, alapértelmezetten természetesen csak a 2 postakész sablonnál van bekapcsolva.

Megjegyzés: ha fenti opció be van kapcsolva akkor az ország neve nem kerül megjelenítésre a borítékon. Külföldi címzésnél tehát ne használja a postakész sávhoz igazítás opciót.

Tájékoztatóul a Magyar Posta Zrt. javaslata a helyes címzéssel kapcsolatban .

2. Boríték sablon szerkesztés

További lehetőségek segítik a testreszabható boríték sablonok készítését:

 • feladó lehet szöveg (szállító adatai), vagy akár kép is,
 • az ország neve megjeleníthető a borítékon
 • feladónál és címzettnél külön betűtípus és méret is megadható,
 • feladó és címzett külön pozícionálható,
 • címzésbe a címzett adataihoz a kapcsolattartó is bekerülhet opcionálisan, ekkor a cégnév után gondolatjellel elválasztva megjelenik a kapcsolattartó neve is, postakész borítékok esetén a kapcsolattartó a címzett neve mező alatti sorban kerül megjelenítésre
 • külön célnyomtató adható meg a boríték nyomtatásához és az etikett nyomtatásához is,
 • tetszőleges sablon készítése, gyors kiválasztása.

Boríték nyomtatási előnézete:

Ha egy adott vevőhöz van rögzítve postázási cím, akkor az kerül a címzésbe, ha nincs akkor a számlázási cím.

Ha a [X] ‘Számlázási cím kerüljön nyomtatásra’ opció be van kapcsolva, akkor minden esetben a számlázási adatok kerülnek a boríték címzésébe.

Ha a postázási adatokkal szeretne borítékot készíteni akkor ez a jelölő négyzet ne legyen bekapcsolva! Természetesen ebben az esetben kell hogy legyen rögzítve postázási adat a vevő adatlapján.

A számlabeállításoknál lehetőség van annak megadására, hogy számla lezárás után automatikusan nyomtasson borítékot.

3. Csoportos boríték nyomtatás

Csoportos nyomtatásra is van lehetőség ilyenkor először a listában (vevők, számlalista) kell kijelölni a kívánt elemeket és ezután kérni a nyomtatást. A számlázó program természetesen megjegyzi a legutóbb használt boríték sablont, valamint az azokhoz használt nyomtatót így annak beállításával nem kell időzni, ezáltal még gyorsabb a nyomtatás.

4. Etikett nyomtatás

A számlázó program támogatást nyújt etikett címkék nyomtatásához melyeknél az adatforrás a vevő adatbázis, vagy akár egy vagy több számla.

Az előre definiált sablonok mellett a felhasználó tetszőleges számú saját sablont is felvehet ahol minden paramétert szabadon beállíthat.

Az etikett sablonokat, a számlalistában az egér jobb gombjára kattintva előugró (popup) menüből lehet elérni és szerkeszteni!

Csoportos nyomtatásra is van lehetőség ilyenkor először a listában (vevők, számlalista) kell kijelölni a kívánt elemeket és ezután kérni a nyomtatást. A számlázó program természetesen megjegyzi a legutóbb használt etikett sablont, valamint az azokhoz használt nyomtatót így annak beállításával nem kell időzni, ezáltal még gyorsabb a nyomtatás.

Vevő etikett nyomtatási előnézete:

5. Csekk nyomtatás

A számlázó program támogatást nyújt a normál készpénz átutalási megbízás (sárga csekk) automatikus kitöltéséhez (nyomtatásához) egy megadott számla adatai alapján.

A számlalistában az egér jobb gombjára kattintva előugró (popup) menüből lehet a csekk nyomtatást elérni és a beállításokat szerkeszteni.

A csekket a nyomtatóba a rövidebb oldala felől (általában a feladóvevény esik befele, de ez nyomtatótól függően változhat) kell behelyezni (fektetett nyomtatás).

A csekk nyomtatás a számlázó programban beállított alapnyomtatót ajánlja fel, de ez akár tetszőlegesen választható minden nyomtatáskor az elérhető nyomtatók listájából.