+36 30 916 8888 info@infocentrum.hu

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás

2016. január 1-jétől új adatszolgáltatási kötelezettséget vár el a NAV.

2016 január 1-től a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet alapján egy új Adóhatósági lekérdezéssel kell rendelkeznie minden számlázóprogramnak. „Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell ellátni a számlázó programot, mely lehetőséget biztosít egy adott időszakban vagy számlatartományban kiadott számlák eseti ellenőrzésére.
Az adatszolgáltatás az Infocentrum Számlázó program 10.2.00-ás verziójától elérhető.

Adatszolgáltatási lekérdezés, exportálás

A funkcióval a felhasználónak alapesetben semmi teendője nincs, csak a meglétét és elérhetőségét szükséges tudnia.
A NAV a lekérdezés meglétét is ellenőrizheti, illetve egyéb adóügyi vizsgálathoz ezen keresztül kérhet be adatokat.

A funkció a megadott peremfeltételeknek (dátumintervallum, sorszámtartomány) megfelelő számlák adatait gyűjti, egy kötött formátumú XML állományba.

Számlázó vevő cím bontása NAV szerint

Az adatszolgáltatás megköveteli hogy a címadatok az eddigieknél részletesebb bontásban legyenek tárolva és átadva, így ennek megfelelően változik a programban a vevő és a szállító címének kezelése és tárolása is.
Mivel a már tárolt címadatokat nem lehetne szétbontani, így ez a lekérdezés csak a 2016. január 1. utáni számlákat érintheti, amik már az új címstruktúra használatával kerülnek rögzítésre. A régebben felvett vevők címét a számla kiállítása előtt szét kell bontani.

Vevő címének automatikus szétbontása

Az adatszolgáltatás miatt, 2016. január 1-jétől a számlán a vevő címét részletesebben kell bontani (közterület neve, jellege, házszám, kerület, épület, lépcsőház, emelet, ajtó). Amennyiben a cím tartalmazza ezen adatokat, akkor azokat külön mezőkben kell tárolni és átadni az adatszolgáltatás kérésekor.

A vevő adatlapra felkerült egy [Cím szétválasztása] nevű gomb, ami segít a cím gyors szétbontásában. A régi címet értelmezi és intelligensen megpróbálja szétbontani az új formátumnak megfelelően. Amennyiben ez nem sikerül pontosan, akkor azt a régi cím alapján kézzel lehet korrigálni a vevő adatlapon.

Szétbontás után mindenképpen ellenőrizze az adatok helyességét mielőtt elmenti a vevő adatlapját.
Ezt a szétbontást egy vevőnél csak egyszer kell elvégezni, a további kezelése a régi módon történik, annyi különbséggel, hogy ezután a címadatokat külön kell kezelni és megjeleníteni.

Számlázó vevő cím bontása

Cím a szétbontás után. Ha kell kézzel lehet tetszőlegesen módosítani az automatikus javaslaton.

Számlázó vevő cím bontása NAV szerint

Számlázás – szétbontott címadatok használata

A számla oldal a NAV előírásnak megfelelően a 10.2.00 verziótól kezdve a részletezett címadat megadásra van felkészítve.
Fontos tudni, hogy 2016.01.01 -től csak megbontott címadat megadása mellett lehet számlát kiállítani!

Új vevőt már csak a megfelelően szétbontott cím adattal lehet felvenni. Korábban felvett vevők esetében egy alkalommal szükséges a cím szétbontása. Erre figyelmeztet a program és a vevő adatlapot meg is nyitja, ahol egy kattintással szétbontható a cím. Ha megfelelő volt az automatikus címbontás, akkor mentsük el az adatlapot és folytathatjuk is a számla készítését.